Miten pidän huolta hyvinvoinnistani ja keskityn tärkeisiin asioihin myös loman jälkeen ja maailman myllertäessä?

Lue alla oleva blogini aiheesta kuulumisten kera.

Julkaistu:
26.8.2022

Kun jäin lomalle hektisen työkevään jälkeen, huomasin kaipaavani pitkää lomaa ja irtiottoa. Paluu työreissaamiseen etenkin muihin maihin oli todella inspiroivaa pitkän etävalmentamisputken jälkeen ja nautin suunnattomasti asiakasryhmien kohtaamisesta ilman teknisiä välikappaleita. Matkustaminen veikin kuitenkin yllättävän paljon etäilyä enemmän aikaa ja energiaa. Siksi päätinkin ”repäistä” ja ensimmäistä kertaa moneen vuoteen maltoin tänä kesänä olla viiden viikon lomalla ilman mitään työ- tai opiskelujuttuja- mitä nyt pakolliset yrittäjän kirjanpidon tehtävät.  Kuulostaa varmaan ihan normaalilta ja terveeltä, mutta itselleni - joskus yltiöintohimoisesti työhöni ja myös itseni kehittämiseen suhtautuneena - myös kesälomalla on ollut tavallista, että olen vähintäänkin visioinut tulevaa, lukenut, ideoinut tai opiskellut jotain. Tämä kesä oli toisenlainen: paljon rakkaan lajini beach volleyn pelaamista myös turnauksissa, perheen kanssa veneilyä ja matkustelua Euroopassa ja kotimaassa ja ihan vain kotoilua. Siis ihan jotain muuta, ja hyvää teki.

Elokuussa on ollut todella innostavaa käynnistää työ ja jatko-opiskelut uudelleen ja tavata niin johdon yksilöcoaching- kuin johtotiimiasiakkaita ja tällä viikolla starttaa ensimmäinen ryhmässä tapahtuva coachingtaitojen valmennusprosessi. Loman jälkeen monen asiakkaan kanssa on noussut keskusteluissa esille, miten pitää huolta omasta hyvinvoinnista, tasapainosta työn ja muun elämän välillä sekä säilyttää fokus, kun syksy ja hektinen arki imaisee helposti mukaansa samanlaiseen pyöritykseen kuin ennen lomia. Lisäksi tämän hetkinen kriisejä täynnä oleva epävarma ja nopeasti muuttuva maailma tuo mukanaan vielä omat lisähaasteensa vähintäänkin välillisesti kaikille aloille. Pohdin seuraavassa, miten varmistaa hyvinvointi ja oleelliseen keskittyminen lähinnä yksilötasolla, mutta sivuan lyhyesti myös yhteisötasoakin.

1.  Työyhteisö- ja tiimitasolla on erityisen tärkeää kirkastaa yhteistä tarkoitusta ja fokusta sekä vahvistaa psykologista turvallisuutta, jotta asioista voidaan avoimesti ja rehellisesti puhua, rakentavia konflikteja kaihtamatta, jossa jokainen voi olla oma itsensä ja tilanteisiin voidaan reagoida ketterästi. Yksi kesäloman jälkeisistä työmatkoistani suuntautui Osloon, jossa meillä oli kolmas tiiimicoaching-tapaaminen erään globaalin yrityksen pohjoismaisen johtotiimin kanssa. Tiimi koki kehittyneensä coachingprosessimme aikana huikeasti niin tiiminä kuin ihmisinä ja tiimissä vallitsi käsin kosketeltava luottamus, avoimuus ja rehellisyys. He uskalsivat olla omia itsejä, ilman turhia naamioita ja aidosti tuntevina ihmisinä. Yhteinen johtoryhmän tarkoitus on nyt kirkas ja fokus johtotiimityöskentelyssä laajemmassa kokonaisuudessa yksittäisten organisaatioiden osien sijasta. Lisäksi kuuntelu, reflektointi rauhassa ennen johtopäätöksiin hyppäämistä ja palautteen antaminen olivat lisääntyneet. Inhimillisyys ja bisnes kulkevat käsi kädessä. Samoin kuin johtajana, tiiminä ja ihmisenä kasvu. On tärkeää, että jokainen voi tulla työpaikalle kokonaisena ja omana itsenään, muuten jää paljon potentiaalia käyttämättä ja energiaa varastoituu turhaan salailuun tai optimointiin, mikä luonnollisesti syö hyvinvointiamme ja tärkeiden asioiden nostamista esille. Kun kysyimme tiimiltä, milloin he kokivat olleensa loman aikana eniten elossa, suurin osa sanoi, että perheen ja läheisten kanssa yhdessä ollessaan. Lopulta tärkeintä ovat ne kaikkein rakkaimmat ihmiset. Tämä on myös tärkeä muistaa arjen valintoja tehtäessä, ja samalla edistää hyvinvointia työssä luomalla työympäristöjä, jossa me voimme olla enemmän omia itsejämme liian tiukkojen roolien sijasta.

2. Selkeytä oma tarkoituksesi työssä tai elämässä yleensä. Vallalla olevat maailmanlaajuiset kriisit vaikuttavat väkisinkin tavalla tai toisella meihin jokaiseen. Se on pistänyt monet pohtimaan syvällisemmin, mikä minulle on oikeasti merkityksellistä ja mihin haluan käyttää arvokasta aikaani ja energiaani? Moni pohtii myös, miten minä voin parhaalla tavalla antaa oman panokseni haasteellisessa yhteiskunnallisessa tilanteessa? Missä minua tarvitaan nyt? Mikä minua sytyttää ja tunnen olevani elossa töissä?  Minkä työn tai tekemisen koen merkityksellisenä? Mikä on minun tarkoitus organisaationi tarkoituksen/mission toteuttamisessa? Itselleni on jo pitkään ollut hyvinkin selkeänä oma tarkoitukseni elämässä. Se on auttaa ihmisiä ja organisaatioita saamaan esille heissä jo olevaa potentiaalia, ihmisenä ja johtajana kasvun ja inhimillisen, jaetun johtajuuden mahdollistamisen kautta. Tässä ajassa tarvitaan yhä enemmän johtajia, joita ei ohjaa ego vaan halu kasvaa ihmisenä ja edesauttaa paremman maailman luomisessa ja vahvistaa yhdessä toimintaedellytyksiä inhimillisemmälle yhdessä ohjautuvalle työelämälle, jossa jokaisen potentiaali pääsee esille. Sitä haluan olla edistämässä. Tunnen olevani todella onnekas, että saan edelleen tehdä näiden asioiden parissa töitä. Jotenkin sen aina vain tuntee kokonaisvaltaisesti niin mielessä, sydämessä ja kehossaan, kun on omassa ytimessään tekemässä sitä, mitä rakastaa.

3. Tiedosta ja tee suunnitelma siihen, mikä auttaa sinua pitämään suunnan ja tarkoituksesi kirkkaana ja fokusoimaan oleellisiin asioihin sekä säilyttämään mielenrauhasi varsinkin kun ympärillä myllertää. Mielenrauhasta käsin on erilaista tehdä päätöksiä kuin hädästä ja pelosta. Mikä toimii sinun majakkanasi, joka auttaa sinua pitäytymään oikeassa kurssissa ja etenkin, jos olet harhautumassa omista prioriteeteistasi? Tärkeänä majakkana voi toimia itsetutkiskelu ja itsen kuuntelu. Loman jälkeen oli ihana kuulla kuinka eräs johdon coaching asiakkaani oli coachingissa tapahtuneiden oivallusten seurauksena ensimmäistä kertaa lomalla päästää irti omasta tarpeestaan olla koko ajan kartalla ja tarvittaessa käytettävissä myös loman aikana. Hän kuvaili minulle sitä, miten oli yksin mökkisaarensa rannalla reflektoinut ihmisenä ja johtajana kasvuaan ja oivaltanut miten tärkeää ajanottaminen reflektoinnille on. Hän iloitsi erityisesti siitä, kuinka hänen oma  tyttärensä oli jo huomannut isässään muutoksen. Pysähdy usein kuulostelemaan itseäsi, miten voit, mitä tunnet, mitä tarvitset ja mikä on nyt oleellista. Opi tunnistamaan automaattisia mielen mallejasi, jotka saa sinut pistämään sivuun oman hyvinvointisi ja tarkoituksesi. Millaiset rutiinit itsesi kuuntelussa ja mielenrauhan vahvistamisessa toimivat sinulla parhaiten? Tyynenä kesäiltana Söderskärin majakan edessä veneestä otettu kuva (yllä) minusta uimassa kohti majakkaa kuvaa mielestäni hyvin mielenrauhasta käsin tapahtuvaa etenemistä kohti omaa tarkoitustani. Kun katson kuvaa, muistan selkeästi ympäristön kauneuden, haistan meren tuoksun, kuulen vain merilintujen äänen ja koen syvää rauhaa ja selkeyttä. Itse pyrin päivittäin - tavallisesti aamulla ottamaan vähintäänkin lyhyen hetken itseni kanssa meditoimalla ja muilla itselleni sopivilla harjoitteilla, ja palauttamalla fokuksen poukkoilevista ajatuksista ytimeeni ja siihen mikä on oleellista. Tukena matkalla voi olla myös luotettu ystävä, puoliso, työkaveri tai coach.

4. Tunne itsesi, tiedosta vahvuutesi ja varmista tarkoitustasi tukeva kasvu ja kehittyminen. Mitä vahvuuksia sinulla on tarkoituksesi toteuttamisessa? Missä haluat taas kehittyä? Havainnoi ja pyydä palautetta ympäristöstä, mutta älä kuuntele sitä sokeasti, sillä kaikki näkemykset eivät ole sinulle oleellisia. Hyödynnä itsereflektiota kasvusi tukena. Olen hyvin nöyränä oman tarkoitukseni edessä, ja nyt on kutkuttavaa ja inspiroivaa oman väitöskirjan kautta tutkia inspiroivaa ilmiötä ja reflektoida työtäni ja ammentaa tutkimuksesta omaan praktiikkaani. Väikkäri vaikuttaa jo nyt mitä suuremmassa määrin olevan tutkimusmatka itseeni, ihmisenä ja ammattilaisena kasvuun kuin oman työn kehittämiseenkin. Alan pian rekrytoimaan toisen vaiheen osallistujia tutkimukseeni johtajana kasvusta itseohjautuvassa tai sellaiseen pyrkivässä organisaatiossa. Ehkä se saattaisi kiinnostaa sinua? Lisäksi käynnissä olevat hypnoterapeutin ja coaching supervision opinnot antavat lisää työkaluja niin coachingiin kuin muiden coachien kehittymisessä tukemiseen.

5. Luo oman näköisesi tasapainoinen elämä ja tunnista oman hyvinvointisi kulmakivet. Mitä innostavaa teit esim. lomallasi, jota voisit tehdä myös arkena, mutta et ole vielä tehnyt, koska siihen ei ole muka mahdollisuutta?  Saavatko perhe, ystävät, harrastukset, uni, terveellinen ruoka tai vain oleminen riittävästi huomiota myös lomakauden ulkopuolella? Itselläni päivittäinen liikunta antaa paljon energiaa ja sitä voi myös harrastaa ystävien ja perheen kanssa. Olen myös huomannut, että pienten esim. puolen päivän tai muutaman tunnin irtiottojen järjestäminen myös työarjen keskellä on tehnyt hyvää, sen sijaan että työreissuilla minimoisi itse kohteessa olemisen. Tästä hyvänä esimerkkinä ovat pari viikkoa sitten työmatkaan yhdistetty vuonoristeily Oslossa tai kesäkuussa valmennusreissulla vierailu Itävallan vuoriston viinitiloilla. Nuoreni aloittivat molemmat tänä syksynä uuden koulun, josta äiti on ollut nuoriakin innostuneempi. Syksy on aina ollut minulle uuden alkamisen aikaa ja omalla kohdallani uutta alkua ja uudenlaisen tasapainon luomista ilmentää tänä vuonna ehkä parhaiten se, että syyskuun alussa pääsen muuttamaan uuteen omaan toimistoon ja coaching-vastaanottotilaan Arkadiankadulle, mistä olen todella innoissani. Toivottavasti tavataan uudella toimistollani, virtuaalisesti tai muussa yhteydessä!

Inspiroivaa ja merkityksellistä alkusyksyä Sinulle!

Sari