Coaching-taidot, valmentava johtajuus ja itse/yhteisöohjautuvuus

Haluatko vahvistaa organisaatiosi ihmisten sisäistä motivaatiota, sitoutumista, vastuunottoa ja itse/yhteisöohjautuvuutta? Haluatko oppia auttamaan esille muiden potentiaalia niin, että siitä on hyötyä niin henkilölle itselleen kuin organisaatiollekin?

Tutkimusten mukaan johtajat ja esimiehet, jotka osaavat tehokkaasti coachata henkilöstöään saavuttavat parhaimmat liiketoiminnalliset tavoitteet. Coaching on oivalluttava ja tehokas lähestymistapa esim. tavoitteiden kirkastamiseen, priorisointiin, työhaasteiden ratkaisemiseen, työssä jaksamiseen ja jonka avulla saadaan ihmisen omaa potentiaalia esille.

Coachaava ote johtamisessa tai kollegoiden välisessä vuorovaikutuksessa on asenne ja mielentila, jossa tuetaan muita heidän päivittäisessä työssään ja kehittymisessään, jotta nämä voisivat saavuttaa tavoitteensa. Tämä tarkoittaa siirtymistä valmiiden vastauksien antamisesta aitoon läsnäoloon, kuunteluun ja kysymiseen, joiden avulla tuetaan ihmisten omien oivallusten ja uusia ratkaisujen löytymistä arjen haasteisiin.

Coaching-taitojen valmennukset voidaan pitää erillisinä tai osana laajempia johtamisen kehittämisen ohjelmia täysin virtuaalisesti tai kasvokkain. Tuemme myös coaching-kulttuurin kehittämisessä.

Sari on valmentanut valmentavan johtamisen ja coaching-taitoja jo viidentoista vuoden ajan vähintään parille tuhannelle esihenkilölle ja johtajalle. Hän on vastannut Nordeassa coaching-kulttuurin kehittämisestä globaalisti, ja viimeisten vuosien aikana toteuttanut esim. Andritzille, VTT:lle ja HSL:lle valmentavan johtamisen valmennuskokokonaisuuksia myös kokonaan virtuaalisena.

”Osallistuin vuonna 2021 Sari Vuohtoniemen VTT:lle virtuaalisesti pitämään Coaching &Feedback valmennusohjelmaan, jossa Sari haastoi yksioikoisen esimiestyön käytännöt tavalla, joka on samaan aikaan sekä yksinkertainen, kekseliäs ja syvällinen. Kerrassaan virkistävän vuorovaikutteista valmentamista sekä coaching- taitojen rakentamisen syvällistä ymmärtämistä ja osaamista. Inspiroivaa ja hyödyllistä yhdessä oppimista. Coaching osana johtamista on ennen kaikkea asenne. Sitä ei tiedä mihin pystyy, ennenkuin kokeilee. Coaching on minulle tapa ajatella, jossa ohjaan coachattavaa tarkentamaan työssä menestymisen kannalta oleellisia välitavoitteita ja tavoitteita. Varaudumme myös vastoinkäymisiin ja pohdimme, kuka meitä voi auttaa ja tukea. Samalla ohjaan itseäni tiimitason tavoitteiden saavuttamiseen ja ongelmien sijasta ratkaisuiden löytämiseen. Tämä on samalla kasvupolku parempaan elämään. Coaching on ollut minulle antoisa matka oman ajattelutaidon kehittämiseen, erityisesti näkökulman vaihtamiseen. Ajattelen itseäni uusilla tavoilla - irtautuneena ulkoapäin asetetusta jäykästä esimiestyön perinteisestä identiteetistä. Tilalle on tullut tunnetaitojen osaamista, kärsivällisyyttä, myötätuntoa ja empatiaa sekä sitä kautta laadukkaampia ja kestäviä tuloksia.”

Sonja Martikainen, Head of Business Intelligence, Strategy and Business Intelligence, VTT.