Coaching supervision ja mentor coaching

Coaching supervision (työnohjaus) on vuorovaikutusta, joka tapahtuu kun coach tuo coachingin työkokemuksensa työnojauksessa käsiteltäväksi saadakseen työhönsä tukea ja voidakseen reflektoida ja oppia kokemuksesta, ja sitä kautta coach/mentor itse, hänen asiakkaansa ja asiakkaan organisaatio kehittyy ja hyötyy. EMCC eli European Mentoring and Coaching Council edellyttää jäseniltään jatkuvaa coaching supervisionia ammattitaidon ylläpitämiseksi.

Mentor coaching-prosessi on tarkoitettu ammatticoacheille tai sellaisiksi haluaville. Mentor coaching tukee Kansainvälisen Coaching-yhdistyksen ICF:n ACC, PCC, MCC sertifiointien hakemista tai uusimista.

Mentor Coachingia ja coachingin työnohjausta voi toteuttaa niin yksilö- kuin pienryhmätoteutuksina.

Kokenut johdon coach ja johtajuuden kehittäjä Riitta Salminen (ICF PCC) kuvaa omaa coaching supervision-matkaansa Sarin kanssa näin:

"Toimin johdon coachina ja johtajuuden kehittäjänä. Kasvu ja jatkuva kehittyminen coaching-ammattilaisena on minulle tärkeää. Halusin vahvistaa oman coaching-työskentelyni vaikuttavuutta. Valitsin Sarin coaching supervisoriksi, sillä tunsin hänet kollegana jo aiemmin ja arvostan hänen laaja-alaista osaamistaan, kokemustaan ja valovoimaista persoonaansa. Coaching supervision oli huikea matka itseen, omiin mielen malleihin ja uskomuksiin. Meille syntyi luottamuksellinen ja avoin yhteistyösuhde, mikä mahdollisti oivaltamisen ja oppimisen. Omien coaching-asiakastilanteiden käsitteleminen anonyymisti antoi uusia näkökulmia omaan työskentelyyni coachina. Opin paljonasiakkaan ja coachin välisestä vuorovaikutuksesta. Tiedostin omia toimintamallejani ja pääsin syvälle itseni ytimeen. Coaching-työssä on tärkeää pysähtyä ja saada reflektioaikaa itselle. Oli hienoa saada itse kokea, miltä piilevän potentiaalin vapauttaminen käytännössä tuntuu. Olen kiitollinen ja suosittelen lämpimästi Saria coaching supervisoriksi."

Sari Vuohtoniemi on kokenut johdon ja johtotiimien coach ja hänellä on kansainvälisesti korkein coaching-sertifointi ICF MCC (yli 3.500 raportoitua coaching-tuntia), EMCC Senior Practitioner ja kokenut coaching-taitojen valmentaja. Hän käyttää työssään laajaa kirjoa eri coachingin viitekehyksiä ja taustateorioita ja käytännön työkaluja. Sari on toiminut pitkään mentor coachina, johdon ja esimiesten työnohjaajana ja saa pian Oxford Brooksissa Coaching Supervision sertifioinnin.

Sari psykologian tohtoriopintojen väitöskirjan aiheena on kasvu itseohjautuvassa organisaatiossa coachingia hyödyntän. Hänen intohimonsa coachingiin näkyy myös eri vapaaehtoistehtävissä. Hän toimii vapaaehtoisena vetäjänä ICF:n globaalissa Coaching Science Community of Practice , jonka tehtävänä on järjestää globaaleja webinaareja, jossa tuodaan tutkijoita puhumaan uusista tutkimuksista coachingiin liittyen. Hän on aikaisemmin toiminut kansainvälisen coaching-yhdistyksen Suomen hallituksen varapuheenjohtajana. Sari on kirjoittanut kappaleen kansainväliseen Coaching Science Practitioner Handboookiin, joka on myynnissä mm. Amazonissa. Lue kirjasta lisää.

Katso video haastattelusta, jossa MCC Mentor Coach Meg Mann haastattelee Saria hänen omasta coachina kehittymisen matkastaan ICF Master Certified Coachiksi.