Katsaus menneeseen, tulevaan ja kesään

Ennen kesäloman alkua minulla on ollut tapana pysähtyä hetkeksi miettimään, mitä kaikkea vuoden aikana on tapahtunut, mitä on tulossa ja erityisesti, mistä kaikesta voin olla kiitollinen. Tällä inventaarilla taitaa olla myös sellainen funktio, että sen tekemisen myötä viimeistään huomaa, että on tullut tehtyä taas ihan riittävästi  ja ehkä enemmänkin, ja on aika päästää hetkeksi irti ja laskeutua lomalle. Innostavat työ- ja opiskelujutut eivät ikinä tekemällä lopu. Loman merkitys palautumiselle on todella tärkeä ja silloin onkin hyvä aika kuulostella, mikä tuo itselle aitoa iloa, edesauttaa palautumista ja loman tuntua, ja olla sen suhteen itselleen ja läheisilleen rehellinen.

Julkaistu:
2.7.2021

Mennyt vuosi on ollut työrintamalla todella hyvä. Koronan alettua aluksi näytti, että kalenterista häviäisi paljonkin sovittuja töitä, kunnes asiakkaat halusivatkin siirtää valmennukset verkkoon ja töitä oli todella paljon, ja jopa niin, että liikevaihdolla ja tuloksella mitattuna True Potential ylsi viime vuonna parhaimpaan vuoteensa, josta olen todella kiitollinen. Asiakkaina ovat vuoden aikana olleet esim. VTT, Andritz, THL, HSL, Governia ja PVO sekä lukuisat yksittäiset coaching-prosessit johdon coachinginiin ja uracoachingiin liittyen. Osaltani loppui kolmen vuoden projekti aluksi Sitran ja myöhemmin HAUS:n järjestämässä ylimmän johdon valmennusohjelmassa, jossa sain tuona aikana coachata henkilökohtaisesti yli viittäkymmentä ministeriöiden, viraston ja kaupungin johtajaa. Joitan asiakaskokemuksia löytyy täältä. Olen todella kiitollinen, että olen saanut tehdä niin monen upean organisaation ja ihmisen kanssa töitä ja toteuttaa omaa missiotani eli edesauttaa esille ennemmän todellista potentiaalia ihmisistä ja organisaatioista. Syksy näyttää myös töiden osalta hyvältä, ja odotan innolla, että pääsen näillä näkymin myös valmentamaan ryhmiä kasvotusten - toki koronatilanne niin sallien. Tulossa on coaching-prosesseja johtotiimeille ja yksittäisille johtajille sekä johtamisvalmennuksia ryhmille. Teemana on yhä vahvemmin itseohjautuvuuden vahvistaminen. Minun on vielä mahdollisuus ottaa syksylle muutamia uusia kehittämishankkeita, eli ole yhteydessä, jos sinua kiinnostaa, miten saada enemmän omaa ja organisaatiosi potentiaalia esille. Kurkkaa esimerkiksi Leadership for True Potential-ohjelmaa.

Vuoden vaihteessa alkoivat kauan haaveissa olleet opinnot Jyväskylän yliopiston psykologian tohtoriohjelmassa ja olen nyt ensimmäisen puolen vuoden aikana tehnyt töiden ohella tutkintoon liittyviä opintoja sekä siltaopintoina psykologian aineopintoja esim. neuro-, persoonallisuus-, työ- ja kliinisen psykologian jatkokursseja. On ollut antoisaa reflektoida viimeaikaista tutkimusta omiin käytännön kokemuksiin, ja huomata miten opittu saa paljon syvemmän ulottuvuuden kuin parikymppisenä opiskellessa. Syksyllä alkaa töiden ohella coachingiin liittyvän väitöstutkimuksen tekeminen, johon tulen rekrytoimaan osallistujia. Yhteistyö myös joidenkin muiden yliopistojen kanssa on vahvistunut. Jo jonkin aikaa jatkuneen coaching-yhteistyön lisäksi aloitin viime vuoden lopulla Adjunct Facultyna Ashridge Hult Business Schoolissa tehden heidän ohjelmissaan myös johtajuusvalmennuksia.  Teen myös Coaching Supervision- opintoja Oxford Brookesin yliopistossa, ja tarjoan palveluja yhä enemmän myös muille ammatticoacheille. Tähän tähtää myös yhteistyössä Utah State Universityn ja Keijo Halisen kanssa kehitetty I-SystemMaster Coach-ohjelma coacheille, joka tulee starttaamaan toivottavasti vielä tämän vuoden puolella.

Kesäkuukausina on muutamia mielenkiintoisia avoimia tapahtumia tulossa:

* International Enneagram Associationin globaali virtuaalikonfrenssi pidetään 16.-18.7., jossa on huikea kattaus maailman eturivin enneagrammiosaajia puhumassa mm. itsetuntemuksen, erilaisuuden ymmärtämisen ja ihmisenä kasvun teemoista. Minulla on myös kunnia olla yksi konferenssin puhujista teemalla: Enneagrammi, mind-body bridging ja coaching resilienssin kehittämisessä (etukäteen nauhoitettu, kieli englanti). Ostamalla lipun saat rajoitetun ajan pääsyn konferenssinnauhoitteisiin. Lisää tietoa.

* Toimin ambassadorina globaalissa International Coaching Federationin Coaching Science Community of Practicessa, josta on tulossa 28.7. klo 16.00 Suomen aikaa mielenkiintoinen webinaari, jossa puhujana on indonesialainen tutkija Lyra Puspa aiheella: The Neurobiological Evidence of Coaching Impact. Ilmoittaudu mukaan täältä.  Syksyn aikana meillä on tulossa webinaareja, jossa on puhumassa coching psykologian professorit Reinhard Stelter ja Tatiana Bachkirova.

*Johdanto Mind-BodyBridgingiin (MBB). MBB on tutkitusti tehokas ja helppokäyttöinen menetelmä omaan stressinhallintaan ja resilienssin kehittämiseen 25.8. klo 9.00-12.00. Tämä on ensimmäinen vaihe myös I-System Master Coach -ohjelmassa ja toteutan sen yhteistyössä Keijo Halisen, Florire kanssa. Lisää tietoa.

Se töistä tällä erää, ja nyt on loman vuoro. Mistä sitten itse erityisesti nautin kesällä? Olen aloittanut vanhan harrastuksen, joka on nyt totaalisesti vienyt mukanaan ja tuonut valtavasti iloa. Ennen lasten saamista harrastin aktiivisesti lentopalloa ja beach volleyta, ja kun esikoiseni reilut 17 vuotta sitten ilmoitti maailmaan tulostaan, lopetin molemmat harrastukset. Pikkusiskon syntymä pari vuotta sen jälkeen sekä haastavat ja matkusteluakin vaatineet työtehtävät sai minut ymmärtämään, mitä ruuhkavuosilla tarkoitetaan, ja en voinut ajatellakaan ottavani säännöllistä harrastusta, mikä olikin siinä elämäntilanteessa täysin oikea päätös. Urheilua kyllä harrastin aina tilanteen niin salliessa. Nyt kun lapset olivat isompia, päätin reilut 1,5 vuotta sitten aloittaa uudestaan lempilajini beach volleyn sisähallissa, aluksi viikoittain ja nyt loppukeväästä lähtien useita kertoja viikossa. Olen saanut nauttia kansainvälisellä huipulla ja olympialaisissakin pelanneen ruotsalaisen Karin Lundqvistin coachingista. Itse en ollut nuorempanaa koskaan lajissa mikään huippu, enkä sellaiseksi tule keski-ikäisenäkään, mutta on kiva huomata pieniä kehitysaskeleita, vaikka kehityksen hitaus välillä ärsyttääkin. Kaikesta huolimatta se, että hyväksyy itsensä heikkouksineen, tunnistaa ja osaa iloita omista vahvuuksista ja taidoista, jotka jo osaa, edesauttaa lajista nauttimista. Tämä sääntö pätee mielestäni myös hyvin työasioissa.  Viime vuoden myös junioriurheilijoiden pro-bono psyykkisenä coachina toimimisen jälkeen on mielenkiintoista testata samoja tekniikoita myös omaan psyykkiseen peliin, esim. miten säilyttää pelitilanteissa fokus, saada paras irti itsestä niin fyysisesti kuin henkisesti ja päästä nopeasti yli epäonnistumisista, joita tässä lajissa väistämättä tulee. Olen huomannut, että samankaltaiset metodit ja lähestymistavat, joita olen pitkään käyttänyt työelämäkontekstissa, toimivat myös urheilun mentaalisella puolella.

Haluan toivottaa kaikille asiakkaille, yhteistyökumppaneille ja kaikille muillekin oikein hyvää kesää, nautinnollisia hetkiä ja itsen kuuntelua.

"Hengitä syvään sisään vatsanpohjaan asti, aisti kesän tuoksut, tunlne raikas tuulenvire ja auringon lämpö ihollasi, kuule luonnon äänet ja huomaa, mitä kaikkea kaunista näet ympärilläsi. Aisti ne jokaisella solullasi. Tunne kiitollisuutta siitä, että saat nauttia tästä kaikesta, juuri tässä hetkessä. Juuri nyt on kaikki hyvin ja se riittää."